Innstillinger del 2: Nattsenking og timere

Innstillinger del 2: Nattsenking og timere

Vi får mange spørsmål angående timere og nattsenking av varmepumper.

Det er ingen klar fasit på dette svaret, men vi foretar oss et lite forskningsprosjekt hos ansatte og venner for å finne ut mer om hvilke innstillinger som er optimale for en varmepumpe.

Vi tester systematisk med samme innstillingene hos flere personer for å få et snitt. Grunnet at disse varmepumpene står i forskjellige områder med forskjellige varmepumper, hus, utetemperatur, plassering, og luftfuktighet. Ønsket innetemperatur er også forskjellig fra hus til hus. Disse forskjellene gir forskjellige svar.

Nå går det også mot kaldere tider så den siste uken av testen vil det mest sannsynlig være kaldere enn den første. Vi skal også gjenta denne testen i februar hvor temperaturen ofte ligger mer stabilt.

Det vi vet med sikkerhet er at å øke viftehastigheten på natten gir mer jevn varme i hele huset på morningen. Som regel så står ikke varmepumpen inne på soverommet eller i nærheten så det er plagsomt.

Med i dette forsøket er det følgende varmepumper:

1x Mitsubishi Kaiteki 6600

2x Mitsubishi Iguru 6600

1x Mitsubishi Furo 4300

1x Mitsubishi Kirigamine Duo med 1x Kaiteki og 1x Furo innedel

Så våre tester går ut på følgende:

Dag 1: Etablere et grunnlag.

Dag 2: Etablere et grunnlag.

Dag 3: Kun økt viftehastighet.

Dag 4: Økt viftehastighet og senking av temperatur med 1°C

Dag 5: Økt viftehastighet og senking av temperatur med 2°C

Dag 6: Økt viftehastighet og senking av temperatur med 3°C

Dag 7: Økt viftehastighet og senking av temperatur med 4°C

Alle testene blir programmert og utføres fra kl 24.00-08.00. Ideelt sett skulle vi gjort dette fra 22.00-06.00, men da ville energimålingere vært vanskeligere, grunnet at 3 sett med innstillinger kunne vært aktive innenfor 24 timer.

Det vil også bli gjort en vurdering av de som bor i disse husene for å finne ut om det er noen andre nedsider ved å senke temperaturen på natten.

Ting vi håper å finne ut av ved denne testen:

  • Er det noe penger å spare på dette?
  • Hvor ligger grensen på hvor mange grader man kan senke temperaturen før det blir ulønnsomt.
  • Ofrer man komfort i huset for dette?

Det ble noen endringer i testen etterhvert, alle sluttet med å senke temperaturen med 4°C fra 1. januar. To deltagere sluttet også med senking på 3°C samme dato. Dette er notert i testen og har gitt oss flere datapunkter på de andre innstillingene.

Hva sa deltagerene?

Vi skal først gå gjennom hva deltagerene av testen hadde å si.

Alle var enige om at å senke temperaturen med 4°C grader ble for mye, to stykker syntes også at 3°C var for mye. Alle var komfortable med senkning på 2°C, men det ville vært bedre hvis oppvarmingen startet litt før om morningen, slik at det var varmt når man skulle stå opp.

Derimot var alle positivt overrasket over hvor mye mer jevn varme det ble i huset når viftehastigheten var økt på natten.

Resultatene fra forsøket er klare.

Dette forsøket ble utført fra 1. desember 2020 til 28. februar 2021.

Kun økt viftehastighet: 2% reduksjon av energiforbruket.

Senking av temperatur med 1°C: 4% reduksjon av energiforbruket.

Senking av temperatur med 2°C: 12% reduksjon av energiforbruket.

Senking av temperatur med 3°C: 9% reduksjon av energiforbruket.

Senking av temperatur med 4°C: 3% reduksjon av energiforbruket.

Konklusjon

Alle innstillingene ga en reduksjon av energiforbruket. Men det ser ut som den beste strategien er 2°C, det ga en gjennomsnittlig reduksjon på 12% gjennom 3 måneder med drift.

Tilleggsinformasjon: Etter vi laget denne guiden har apper med tilgang til strømpriser blitt mer tilgjengelige, disse øker og senker temperaturen basert på strømprisen i sanntid. Dette er umulig for oss å slå, så hvis din varmepumpe kan styres slik, da anbefaler vi det.

Recent Articles