Vi er tilbake med en guide på hvordan en varmepumpe skal stilles inn. Vi kommer til å dele opp denne guiden i flere deler, og denne første delen handler om knappene på fjernkontrollen og hva det gjør.
I de andre delene av denne guiden skal vi gå gjennom, innstillinger kun for varmedrift og kjøledrift og en gjennomgang av timere hvor vi skal fortelle hva som er mest effektivt.
Å stille inn varmepumpen riktig er veldig viktig, og veldig enkelt. Det skal bli gitt opplæring i hvordan varmepumpen jobber mest effektivt og gir maks ytelse.
Ved besøk fra en av våre teknikere er det bare å spørre hvis man lurer på noe. Vi ber også våre teknikere spørre hvorfor varmepumpen er stilt inn som den er og om vi skal stille den slik som vi ser er mest effektivt.
Her er en gjennomgang av de forskjellige knappene som er viktig for styringen av varmepumpen.
Mode
De fleste varmepumper har en knapp som heter "Mode". Mode knappen velger hvilken driftsmodus maskinen er i.
Hos noen produsenter er modusene vist ved symboler og hos andre står det skrevet.
Her er en liste over de ulike modusene og symbolene som hører med:
- Automatisk (Auto) Varierende symbol, Mitsubishi har 4 piler som går i ring f.eks.
- Varmedrift (Heat) Sol-symbol
- Kjøledrift (Cool) Snøflak-symbol
- Tørkedrift (Dry) Dråpe-symbol
- Viftedrift (Fan) Vifte-symbol
Alle disse har sine egne bruksområder.
Auto brukes hvis man skal ha et veldig temperatur regulert inneklima uten at man skal måtte tukle med fjernkontrollen. Varmepumpen vil i "Auto" veksle mellom alle de andre modusene etter behov. Hvis varmepumpen er f.eks. stilt inn på 20°C og det er 17°C i rommet vil maskinen varme, hvis temperaturen stiger til 23°C vil varmepumpen bytte over til kjøledrift for å få temperaturen ned til 20°C. Merk at i forbindelse med peis eller andre varmekilder vil dette være en veldig motsigende modus å bruke. Det kan på en annen side være nyttig for f.eks. kontorlokaler, butikker eller andre lokaler som trenger en konstant temperatur.
Varmedrift brukes hvis man kun vil ha varme, hvis temperaturen i rommet stiger over angitt temperatur vil varmepumpen slutte å produsere varme og kun sirkulere luften som er i rommet til temperaturen synker, og deretter starte å produsere varme igjen.
Kjøledrift brukes hvis man kun vil ha kjøling, air condition.
Tørkedrift brukes hvis luftfuktigheten i rommet er høyere en man ønsker. Kan være kjekt å bruke i f.eks. kjellere i tider hvor man ikke trenger varme.
I viftedrift vil varmepumpen kun sirkulere romtemperatur. Denne kan brukes i overgangstiden på våren og høsten når man ikke trenger verken varme eller kjøling.
Vi anbefaler å bruke varmedrift på vinteren, viftedrift på vår og høst, og evt kjøling på sommeren ved behov. Varmepumpen vil også rense luften så lenge den står på.
Temperatur
Dette er veldig individuelt, normaltemperatur ligger fra 18-23°C. Noen liker det varmere enn andre. Ideel temperatur i følge Norges Astma og Allergi Forbund er 20-22°C.
Hvis man skal bruke varmepumpen som air condition så er det noen andre anbefalinger. Innetemperaturen skal generelt sett ikke være mer enn 10 grader mindre enn utetemperaturen. Dette er fordi at for stor forskjell gjør at man blir lettere å bli syk.
Fan
Viftehastigheten er kontroversiell, de fleste vil at varmepumpen skal lage minst mulig lyd. Og det er forståelig, men for å få mest mulig ut av varmepumpen er det anbefalt å ha viftehastigheten så høyt som mulig for å få spredd varmen så mye som mulig. Dette er noe man må ta en vurdering på selv, og finne ut hvor høy viftehastighet som er akseptabelt. Dette er også et tema vi skal se nærmere på når vi snakker om timere i en annen del av denne guiden.
Vane
Vane styrer hvor varmepumpen skal blåse.
Her må man vite hva coanda effekten er. Enkelt fortalt, varme stiger og kulde synker.
Dette bestemmer hvor varmepumpen ideelt skal blåse, mange varmepumper har automatisk styring av spjell som blåser ned mot gulvet i varmedrift og langs med taket i kjøledrift.
Sideveis styringen bør styres slik at varmepumpen kan blåse så langt som mulig.
Håper dette var hjelpsomt for dere.
Vi kommer tilbake med del 2: Nattsenking og timere snart.